Mitä jääkaapistasi löytyy aina? – ja muita tärkeitä kysymyksiä ruuasta

Ruoka. Voisin puhua pälpättää aiheesta päivät pääksytysten, jos vaan joku erehtyy kuuntelemaan tai muuten osoittaa kiinnostuksen merkkejä. Tai no, saatan pitää monologia myös itsekseni, kun suunnittelen seuraavan päivän lounasta, viikonlopun menua tai mökkiviikonloppua. Kokkaan, maistelen, syön, nautin ja hakeudun seuraan, joka jakaa intohimoni. Parempaa harrastusta on vaikea kuvitella.

Välillä on ruokaihmisenkin hyvä palata perusasioiden äärelle. Jätetään siis ruokareissut ja ravintolat hetkeksi taka-alalle ja keskitytään siihen mikä elämässä on tärkeintä. Kysymykset on alunperin kirjaillut blogiinsa Ida, minä kopioin ne Saaralta. 

pinaattiletut

❧ Millainen on suosikkiaamupalasi?

Arkiaamuina syön rahkaa ja raejuustoa, joiden sekaan sotken reilun desin anoppiehdokkaan keräämiä ja pakastamia marjoja, manteleita, pähkinöitä, pellavansiemenrouhetta, makukauraa ja joskus mysliä. Lomalla ja viikonloppuisin haaveilen tuoreesta croissantista ja appelsiinimarmeladista, tuorepuristetusta mehusta ja isosta kupista vihreää teetä. Jos naapurustossa olisi leipomo, jossa myytäisiin sunnuntaisin rapeita voisarvia, tulisi minusta nopeasti kantis.

❧ Arkinen bravuuri?

Simppeli lounaspasta, johon tulee sipulia, valkosipulia, chiliä, tuoretta tomaattia ja mozzarellaa. Jos on vähän enemmän aikaa, saatan pyöräyttää chorizopastan tai pollo limonellon.

❧ Suolaiset vai makeat herkut?

Suolaiset, ehdottomasti, mutta jälkiruokaa en silti koskaan jätä väliin. Satunnaisen makeanhimon tyydyttää yksi pala tummaa suklaata. Samanlainen suolaisen ystävä on siippanikin.

täydellinen khao soi curry

❧ Mitä syöt, kun keittiön kaapeista ei löydy mitään järkeviä raaka-aineita?

Makaronia ja voita. Jos hedelmäkulhossa on sitruuna ja maustekaapissa kuivattua chiliä, heitän sekaan myös niitä. Ja valkosipulia.

❧ Paras lohturuoka?

Itse leivottu ohrarieska. Kun maailma potkii päähän, peilistä katsoo ruma naama ja silmät ovat itkusta turvoksissa, leivän leipominen auttaa. Kotiin leviävällä tuoreen leivän tuoksulla on ihmeellinen vaikutus. Ehkä minusta kuitenkin on johonkin, osaanhan ainakin leipoa leipää!

❧ Lempiruoka lapsena?

Olin outo lapsi, sillä lempiruokani ei todellakaan ollut makaronilaatikko tai lihapullat. Minä halusin kananmunakastiketta tai munuaislaatikkoa. Myös jauhemaksapihvit olivat top kolmosessa. Edelleen rakastan sisäelinruokia. Olen nähtävästi myös outo aikuinen.

hillapiirakka

❧ Mitä jääkaapistasi löytyy aina?

Rahkaa, kananmunia, parsakaalia, porkkanoita ja leipäjuurta. Tämä kuulostaa siltä, että elän superterveellistä elämää, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Hyvin usein jääkaapissa on myös voita, kermaa, juustoja ja olutta. Viimeksi mainitut ovat tosin miehen, samoin kuin ylähyllyllä komeilevat kymmenen erilaista sinappipurkkia.

❧ Entä kuivakaapistasi?

Pastaa, tomaattimurskaa, kuivattua chiliä ja ruisjauhoja. Siellä on kyllä paljon muutakin, sillä metrisiä hyllyjä kaapissa on neljä ja ne ovat kaikki tupaten täynnä. Mies haalii erilaisia etikoita ja säilöttyä kimchiä, niille tarvitaan kohta erillinen kaappi.

❧ Entä pakastimesta?

Marjoja ja jäätelöä. Tosin myös valmiiksi siivutettua, miehen leipomaa leipää sekä jättikatkarapuja. Niitä nautitaan melkein joka perjantai saunan jälkeen oliiviöljyn, valkosipulin, sitruunan, chilin ja inkiväärin kera.

gluteeniton pizzapohja

❧ Mausteet, joita käytät eniten?

Suola ja mustapippuri ovat niin tylsä vastaus, että vastaan chili ja valkosipuli, molemmat kuivattuna. Jos sinäkin tykkäät valkosipulista, suosittelen testaamaan juvalaisia luomuvalkosipuleita – kokonaisina tai kuivattuna rouheena. Täydellinen mauste!

❧ Lemppariruokakauppa?

Lähi-Alepa, jossa on yllättävän hyvä tuotevalikoima. Viime viikolla sain tosin Heinon pikatukkuun tukkukortin, joten saapa nähdä syrjäyttääkö lähitukku lähikaupan. Epäilen vahvasti, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Syksyllä naapuriin avautuu kauppakeskus, jossa edustettuna ovat molemmat suomalaiset kauppaketjut lippulaivamyymälöillään, joten viimeistään silloin lempikaupasta käydään verinen kisa.

❧ Mitä ostat kaupasta viikoittain?

Vihanneksia ja hedelmiä. On mahtavaa, että satokausituotteet on kaupoissa merkitty informatiivisin kyltein. Ei tarvitse tehdä muuta kuin kävellä hevi-osastolle ja kerätä koriin sitä, mikä juuri silloin on parhaimmillaan.

❧ Mitä himoitset darrassa?

Siitäkin huolimatta, että nykyään yritän vältellä krapulaa kaikin keinoin, tämä on helppo: keitettyjä perunoita ja makkarakastiketta. Soosiin upotetaan perinteinen HK:n blöö, kastike mössätään haarukalla perunan kanssa ja kylkeen lyödään kunnon kasa puolukkasurvosta. Nirvana lautasella.

suomalaiset mansikat

❧ Mitä syöt kovimmassa kiireessä?

Laukussani on lähes aina keitetty kananmuna. Se on kompaktein ja paras pikaeväs, jonka tiedän.

❧ Uusin ruokainnostus omassa keittiössä?

Viime aikoina keittiöön on ilmestynyt uusia härpäkkeitä. Mandoliini, sirkulaattori ja vakumointikone on toivotettu tervetulleiksi perheeseen. Hapanjuuri pöhisee jääkaapissa ja leipää leivotaan joka viikko. Kaukoidän keittiökin kiinnostaa – ehkäpä siksi, etten ole koskaan päässyt maistamaan sitä autenttisessa ympäristössä. Tukkutorin kalan myymälästä mukaan on tarttunut erikoisia otuksia, kuten merianturaa, mustekalaa ja savustettua sampea. Myös kasvisruoka on tullut jäädäkseen.

❧ Kiinnostavin ruokatrendi?

Kiinnostavimmasta en tiedä, mutta paras ruokatrendi on rentous. Ruuanlaitto ei ole niin vakava asia. Hyvää saa helposti ja halvalla, eikä kaikkien todellakaan tarvitse olla gurmeekokkeja. Unohda säännöt, sillä kokkaamisessa saa käyttää mielikuvitusta. Yhdistele mielesi mukaan, äläkä välitä siitä, mitä muut ajattelevat. Jos tykkäät ananaksesta pizzassa, lykkää sitä täytteeksi runsaalla kädellä, jos rakastat kaurapuuroa, lusikoi sitä suuhusi niin paljon kuin sielu sietää. Kaikkea voi syödä, myös kermaa, voita ja sokeria, kun syö kohtuudella. Ruokamaailmassa myös rohkeus kannattaa. Saatat nimittäin kävellä onnesi ohi, jos annat periksi ennakkoluuloille.

airbnb fuengirola aamiainen

❧ Mitä ruokaa tekee mieli just nyt?

Pullaa ja munkkeja. (Voiko niitä kutsua ruuaksi? Sovitaan, että voi). Himoitsen kotitekoisia korvapuusteja aika ajoin, mutta harvoin teen elettäkään niitä leipoakseni. Sokeroitujen munkkirinkilöidenkin on oltava tuoreita, juuri öljykattilasta nostettuja ja paperipussissa sokerisiksi ravisteltuja. Onneksi kohta on vappu!

Olisipa hauska kuulla, mitä juuri sinä vastaisit näihin kysymyksiin! Kommenttilootassa on tänäänkin tilaa, vink vink.

10 kommenttia artikkeliin ”Mitä jääkaapistasi löytyy aina? – ja muita tärkeitä kysymyksiä ruuasta

 1. Minunkin lapsuuden yksi lempiruoka oli kananmunakastike! Äitini tekee sitä edelleen lapsenlapsilleen ja se on myös heidän herkkua 🙂 Koulussa yksi suosikkiruoka oli jauhemaksakastike ruskeana versiona – maistuisi kyllä vieläkin. Kaiholla muistelen myös mummolassa syötyä talkkunaa ja makaronivelliä!

  • Kananmunakastike on ihanaa, myös näin aikuisena! Tiedän monia ikäisiäni, jotka kokkaavat sitä lapsilleen, eikä ruoka ole nähtävästi kadottanut hohtoaan yhtään. Jauhemaksakastike oli minustakin hyvää, miksiköhän sitä ei ole tullut tehtyä koskaan itse? Makaronivellistä en välitä, mutta talkkuna, se on hyvää puurona, hyveenä ja ihan sellaisenaankin jugurtin tai rahkan kanssa!

 2. No vink, vink vaan sinnekin. Pitäisikö nyt sanoa, että mitäs kysyit, joku pöljä aina joutessaan vastaa, kun kysytään 😊.

  🌼 Millainen on suosikkiaamupalasi
  Kahvia, kahvia, juustovoitaleipää, jyväistä tai tummaa

  🌼Arkinen bravuuri?
  Pakasteessa on aina kanaa, jauhispihviä, kalaa. Siitä valitaan mieliteon mukaan.

  🌼Suolaiset vai makeat herkut?
  Tummaa suklaata tai Lekslandin näkkileipää.

  🌼Mitä syöt, kun keittiön kaapeista ei löydy mitään järkeviä raaka-aineita?
  Hamsterilla löytyy aina järkeviä raaka-aineita. Olen hirveä hamstraaja, varmaan kuukauden pärjään ilman kauppaa…

  🌼Paras lohturuoka?
  Pullaa, pullaa, pullaa. Paitsi etten enää syö pullaa 😭. Tummaa suklaata ja kuivattuja taateleita 😋

  🌼Lempiruoka lapsena?
  Lihapullia, rosollia, perunoita, klimppisoppaa, kanaviillokkia.

  🌼Mitä jääkaapistasi löytyy aina?
  Peruskamaa, josta voi aina laittaa ruokaa, kun ottaa pakkasesta raaka-aineen. Kuohuviiniä ja alkoholitonta olutta.

  🌼Entä kuivakaapistasi?
  Aina on kuivahiivaa, sämpyläjauhoja ja leipäsiirappia. Ohrasuurimoita, kahvia, erilaisia säilykkeitä pitsaa varten ja hernesoppaa.

  🌼Entä pakastimesta?
  Kanaa, kalaa, kasleria, jauhispihvejä, karitsaa, leipää ja mansikoita. Mm.

  🌼Mausteet, joita käytät eniten?
  Suola ja mustapippuri ovat niin tylsä vastaus (😄), että vastaan valkosipulijauhe ja rosepippuri 😂.

  🌼Lempiruokakauppa?
  Sokos keskustassa ja Stockmann herkku.

  🌼Mitä ostat kaupasta viikoittain?
  Tämä onkin hyvä. Mieheni ostaa ” perusjutskat”, minä ostan särvintä pöytään ja tummaa suklaata.

  🌼Mitä himoitset darrassa?
  Darra…oli vuonna -95, enkä vieläkään ole sitä unohtanut!!!!!!Ei koskaaaaan enää!!!!!😣

  🌼Mitä syöt kovimmassa kiireessä?
  Jugurtti, banaani tai rahka.

  🌼Uusin ruokainnostus omassa keittiössä?
  Aaaa, meidän keittiö on tylsä. Kotiruokaa. En ole kokeilija.

  🌼Kiinnostavin ruokatrendi?
  Oi voi, minä laitan vaan ruokaa. Aamusella pähkään, mitä haen pakkasesta ja sitten laitetaan. Enkä perusta mistään trendeistä. Syön, mistä tykkään riippumatta siitä, onko joku trendikästä. Sehän on hölmön hommaa! En syö esim rapuaikana rapuja, kun en tykkää elikkä en saa reppanalta kinttua poikki. Säälittää 😄

  🌼Mitä ruokaa tekee mieli just nyt?
  Vatsa täynnä, ei tee mitään mieli. Mutta säännöllisesti on saatava makaroonilooraa, makkarasoppaa ja -soosia, silakkapihvejä ja lihapullia. Ihan terveyskin jo niitä vaatii 😂

  Melko tylsää vai mitä? Mutta olipa hauska vastata.🤗

  • Mahtavaa, kiva kun vastailit! Toivoinkin, että joku ottaisi kysymyslitaniasta kopin. 🙂 Kun luin vastauksesi, tajusin unohtaneeni omistani jotain tärkeääkin tärkeämpää. Kuohuviini! Sitä on aina jääkaapissa. Myös täällä Edinburghin airbnb-asunnossa. 😀 Ja tummaa suklaata, sitä pitää kyllä aina olla yksi levy karkkilaatikossa.

 3. Unohdin kysyä tuosta vakumointilaitteesta. Suositteletko sitä, onko helppokäyttöinen, miten tuotteet ovat säilyneet? Meillä siitä säännöllisesti höpötetään, mutta kun ei kenelläkään lähipiirissä ole, että saisi luotettavaa tietoa. Olen testejä lukenut ja mitä nyt netistä löytyy. Olisi mukava kuulla siitä enemmän. Kuten sanoin, olen hamsteri ja hyödynnän tarjouksia ja laitan pakkaseen. Kerro merkki, jos voit. 🤔

  • Anteeksi, että vastaus tulee auttamattomasti myöhässä, mutta on kai pääasia, että se tulee lopulta..? Laite on hyvinkin helppokäyttöinen, muuta en oikeastaan osaakaan sanoa. Meillä nimittäin konetta käytetään sous vide -kypsennyksen yhteydessä, eli vakumoidaan ja sitten kypsennetään vesihauteessa. Näitä kypsiä lihoja yms. saatetaan myös pakastaa, mutta kypsentämätöntä lihaa/kalaa/tms. ei olla vielä kokeiltu vakuumissa säilöä. Merkki on OBH Nordica.

   • Hei ja kiitoksia vastauksesta. Jos meillä on mietitty ainakin pari vuotta vacumilaitteen ostoa, vastauksesi tuli täysin ajallaan.😊
    Juurikin tuo merkki on ollut mielessä. Muistelen, että Kuningaskuluttaja-ohjelmassa niitä testattiin. Piti sitten netistä vielä selvittää sirkulaattorit ja mandoliinit. Epäilin, että ette musisoimaan kesken ruuanlaiton rupea.😂. Tuo sirkulaattorikin jäi nyt mietityttämään, josko sellaisen tarvitsee. Kovin esim ihan pihvien laittoa kehutaan. Teepä siitä joskus enemmänkin tekstiä.
    Ja koskapa teet makkaraa? Meillä olisi pelit ja vehkeet, mutta vielä ei ole näkynyt.😊

    • Pitäisi hankkia lihamyllyyn se makkarantekolisäosa, sitten voi makkaratehtailu alkaa! Sirkulaattori on hyvä peli, ja paljon näppärämpi kuin sellainen järkyttävästi tilaa vievä sous vide -allas. Astiana voi käyttää mitä tahansa vatia, kattilaa, kulhoa tai vaikka kylmälaukkua, kunhan se pitää vettä. Pitäisi senkin käytössä aktivoitua, kesän aikana on tehty vain muutaman kerran ribsejä. Täytyypä vihjata miehelle.. 😀

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.