On pitkään odotetun sushi-illan aika. Kaikki on valmiina: kalakaupassa käyty, kalat siivutettu, avokado, retikka, kurkku ja surimi suikaloitu, riisi keitetty ja jäähdytetty oikeaoppisesti leikkaavin liikkein ja viuhkalla leyhytellen. Makirullat on kääritty ja nigirien riisipallot pyöritetty. Laseihinkin on kaadettu maistiaiset sakea. Istumme jo pöytään, kunnes joku huomaa: gari eli pikkelöity inkivääri puuttuu!
Hämeentien etnisistä kaupoista samana päivänä ostettu gari-purkki on unohtunut kangaskassin pohjalle. Sitruunahapon tiukka aromi lehahtaa nenään heti, kun metallinen kansi naksahtaa auki. Tuoksu on teollinen ja kaukana miellyttävästä. Maistamme pikkelöityä inkivääriä vuorotellen, eikä kukaan meistä voi syödä viipalettakaan vääntämättä naamaansa väärinpäin. Tätä ei todellakaan voi syödä.
Mies kiskoo jo takkia päällensä ja sanoo menevänsä tarkistamaan lähikaupan valikoiman. Minä ehdotan, että maistaisimme ensin iltapäivällä sattumalta purkittamaani itse tehtyä garia. Se on ehtinyt tekeytyä vasta kuusi tuntia ja olisi oikeasti valmista vasta parin päivän kuluttua, mutta kokeillaan silti! Maistamisen jälkeen mies riisuu takkinsa. Vaikka itse pikkelöity inkivääri ei ollut maustunut kuin pari tuntia, on tuo gari silti sata kertaa parempaa kuin purkkitavara.
Reseptin olin poiminut talteen Kokit ja potit -blogista. Koska kerta oli ensimmäinen, päätin puolittaa annoksen siltä varalta, että lopputulos ei miellyttäisikään makuhermojani. Vaiheita on kolme, mutta varsinainen resepti on hyvin yksinkertainen. Jos sinäkin rakastat sushia, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Itse tehty on aina itse tehty oli kyseessä sitten pikkelöity inkivääri tai vaikka pataleipä.
Vielä yksi vinkki ennen varsinaista reseptiä! Kun valitsimme kalaa sushi-iltaa varten, Tukkutorin kalan asiantunteva kauppias ehdotti lohen ja sertifioidun tonnikalan lisäksi tuoretta silakkaa. Epäröidessämme hän poisti yhdestä silakkafileestä nahan ja ojensi sen tiskin yli. Yllättävän hyvää! Siltä seisomalta parisataa grammaa silakkafilettä paketoitiin ostoskoriimme. Siispä seuraavan kerran, kun seisotte kalatiskillä, tehkää tietoinen valinta ja vaihtakaa jättikatkaravun pyrstöt kotimaiseen silakkaan.
Gari eli pikkelöity sushi-inkivääri
100 g tuoretta (luomu)inkivääriä
1/2 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa
1/2 litraa vettä
Pikkelöintiliemi:
1/4 dl sokeria
2,5 rkl riisiviinietikkaa
Kuori inkivääri lusikalla raaputtaen ja siivuta se mandoliinilla, juustohöylällä tai terävällä veitsellä mahdollisimman ohueksi. Sekoita siivut kulhossa sokerin ja suolan kanssa. Anna tekeytyä vähintään puoli tuntia, jotta ylimääräinen neste irtoaa inkivääristä. Minä lähdin tässä välissä vesijuoksemaan ja jatkoin kokkaamista kolmen tunnin kuluttua.
Tee sitten pikkelöintiliemi. Sekoita keskenää 1/4 desiä sokeria ja 2,5 ruokalusikallista riisiviinietikkaa. Sokerin tulee liueta etikkaan kokonaan, liemen lämmittäminen nopeuttaa liukenemista.
Kiehauta puoli litraa vettä ja kumoa suolassa ja sokerissa tekeytyneet inkiväärit liemineen kiehuvaan veteen. Anna kiehahtaa ja kaada sitten inkiväärit siivilään. Siirrä inkiväärisiivut puhtaaseen lasipurkkiin ja holauta pikkelöintiliemi hela hoidon päälle. Laita pikkelöity inkivääri kylmään ja anna maustua 2–3 päivää. Garin voi toki käyttää aiemminkin, jos ei kirpeyttä pelkää.
Pikkelöity inkivääri säilyy Kokkipottilan Hannelen lupausten mukaan useamman kuukauden, mutta voi kyllä olla, että tämä herkku ei niin kauan kaapissa vanhene!
Ps. Jos pikkelöintihammasta jäi edelleen kolottamaan, kurkkaa myös tämä pikkelöidyn punasipulin resepti!
Lämmin kiitos mainiosta Gary-ohjeesta. Rauhallista Joulua.
Hienoa, että löysit reseptin pariin! Vastaaminen viivähti niin, että joulu oli ja meni ja seuraavaan on vielä sen verran kauan, etten vielä lähetä hyvänjouluntoivotuksia.