Satumainen Sintra, hurmaava Casa do Valle ja mystinen Quinta do Regaleira

Yhteistyössä Casa do Valle & Câmara Municipal de Sintra

Viikkoa ennen matkaa vääntelen hermostuneena käsiäni. Olen sopinut Lissaboniin treffit ihmisen kanssa, jota en ole koskaan ennen tavannut. Olemme sopineet menevämme perjantai-iltana lasilliselle tai kahdelle. Sitten saan viestin Sintran matkailuviranomaisilta ja perjantai-illan suunnitelmat heittävät häränpyllyä. Päätän kysyä, uskaltaisiko tuleva tuttavuus lähteä kanssani viinilasillisille Sintraan, 40 minuutin junamatkan päähän Lissabonista.

sintran rautatieasema

Olen lukenut Visual Diary -blogia pitkään, mutta sen kirjoittajaan en ole blogikekkereissäkään koskaan törmännyt. Eikä ihme, Saara on asunut Lissabonissa jo kolme vuotta. Nyt suunnittelin lähteväni hänen kanssaan yhteiselle matkalle – vain yhdeksi vuorokaudeksi, mutta kuitenkin. Saara kirjoitti vastikään blogissaan siitä, kuinka pitäisi uskaltaa altistaa itsensä uusille asioille ja ihmisille useammin. Samaistuin vahvasti, siksi otin härkää sarvista ja heitin kysymyksen kierrepallona puun takaa. Kauan ei vastausta tarvitse odotella, sillä pallosta otettiin heti kunnon koppi. Hei mennään vaan!

Saara ja appelsiinit

sintra pia

Tapaamme Lissabonissa Rossion rautatieaseman pääovilla. Jännitän tilannetta jälleen kerran aivan turhaan, sillä tulemme juttuun mainiosti. Toisaalta, mitä muuta olisi edes voinut odottaa, sillä meillä on yhteinen ystävä, joka on huipputyyppi. Ostamme liput (yhteen suuntaan 2,25 euroa) ja istumme junaan. Miniloma Sintrassa alkakoon!

UNESCOn maailmanperintökohde Sintra

Satumainen Sintra sijaitsee vain 25 kilometrin päässä Lissabonista. Lyhyen välimatkan vuoksi moni Lissabonin-matkaaja piipahtaa siellä päiväseltään. Näkemistä ja kokemista on kuitenkin niin runsaasti, että yksi päivä ei riitä mihinkään. Sintran tutkimiseen kannattaa varata vähintään kaksi päivää, mutta mieluiten pitkä viikonloppu tai täysi viikko. Tekeminen ei UNESCOn maailmanperintökohteessa viikossakaan lopu, sillä Sintra on paljon muutakin kuin historiallinen keskusta, Penan pastellinvärinen palatsi ja kukkulan päälle rakennettu Maurien massiivinen linnoitus.

sintra

sintra

Sintra

Olemme saapuneet Sintraan paikallisen matkailuorganisaation vieraiksi, majoituksen tarjoaa kotoisa Casa do Valle. Pääsemme kurkistamaan kaupungin ruokakulttuuriin, mystiseen Quinta do Regaleiran palatsiin ja puutarhaan sekä lähimaastojen patikkareitteihin. Odotuksia ei ole ennakkoon asetettu, päätämme antaa kaupungin yllättää meidät.

Hurmaava Casa do Valle

Kaupungin kyljessä, noin puolen kilometrin päässä Sintran historiallisesta keskustasta, on rinteeseen rakennettu talorykelmä, Casa do Valle. Casa do Vallea emännöi Virpi Oliveira ja apulaisina huseeraavat Pandora ja Barão, jumalattoman kokoiset, mutta erityisen lauhkeat tanskandogit.

casa do valle

casa do valle

casa do valle

Puutarhassa kukkii kielopuu, jonka tuoksu huumaa myös päiväsaikaan, mutta on vahvimmillaan iltahämärällä. Hedelmäpuissa riippuu appelsiineja ja sitruunoita, ja lukuisat luumu-, päärynä- ja viikunapuut ovat nekin jo kukassa. Uima-altaalta on suora näkyvyys kukkuloille, joilta voi erottaa Penan palatsin ja Maurien linnoituksen ääriviivat. Keskellä rinnettä kohoaa Quinta do Regaleira. Casa do Valle ja sen maisemat ovat viiden tähden arvoiset.

kielopuu

kukat

luumupuu

casa do valle uima-allas

Majoitustilat ovat ihanan kotoisat, mutta silti korkeatasoiset. Harvinaisen viileä maaliskuu tuntuu myös sisätiloissa, joten minikokoinen kakluuni ja ylimääräinen sähköpatteri ovat tarpeen. Casa do Valle on minun makuuni sopivan kokoinen ja hintainen. Majoituskapasiteettia on yli 20 hengelle ja kahden hengen huoneen saa yöksi alle satasella. Kuulostaa varsin kohtuulliselta.

casa do valle

casa do valle

Virpi kierrättää meitä tiluksillaan ja kertoo tulevan kesäkauden uudistuksista. Rakenteilla on uusia parkkipaikkoja, useampi sähköauton latauspiste, fillareiden pesupaikka sekä keittiöpuutarha vieraiden käyttöön. Uutta on myös sähköpyörien vuokrausmahdollisuus sekä lukollinen polkupyörien säilytystila. Aamun voi aloittaa paitsi uimalla, myös joogalla tai kahvakuulatreenillä, varusteet tarjoaa Casa so Valle. Suomalainen sauna lämmitetään pyynnöstä. Alkaa vähitellen kuulostaa siltä, että täällä on kaikki, mitä ihminen lomallaan voi tarvita.

kukkia

appelsiinipuu

puutarhassa

Vieraille on rakennettu kätevä yhteiskeittiö, jonka yhteydessä on myös grillauspaikka ja iso patio ruokapöytineen. Jokaisessa huoneessa on oma jääkaappi, vedenkeitin, paahdin sekä kahvin ja teen valmistamiseen tarkoitetut tykötarpeet. Aamiainen tarjoillaan huoneeseen. Vaikuttaa erittäin toimivalta konseptilta. Mielikuvitukseni on lähtenyt lentoon jo aikaa sitten, ideoita sinkoilee suuntaan jos toiseen. Kun Virpi mainitsee tulossa olevan joogaretriitin, olen myyty nainen.

casa do valle

kukkaloistoa

casa do valle standard room

Kuljeskelemme kukkivassa puutarhassa ja räpsimme kameroillamme kuvia. Huoneessa ehdimme ihailla parvekkeelta avautuvaa näkymää ja oikaista jalat vain hetkeksi, sillä illan ohjelma on tiukka. Puolen tunnin kuluttua autokyyti kuljettaa meidät Quinta do Regaleiran ihmeelliseen maailmaan. Aikaa on varattu myös paikallisilla leivoksilla herkutteluun sekä illalliseen historiallisessa keskustassa.

Mystinen Quinta do Regaleira

Etukäteen olin nähnyt kuvia käänteisestä tornista – initiaatiokaivosta, joka taivaita hipomisen sijaan laskeutuu syvälle maan alle. Siinä oli kaikki, mitä tiesin yhdestä Sintran tärkeimmästä nähtävyydestä, Quinta do Regaleirasta. Astuttuamme massiivisen valurautaportin tuolle puolen, loksahtavat molempien suut ammolleen. Goottihenkinen palatsi kohoaa edessämme, ympärillään vähintään viisikymmentä vihreän sävyä. Tuntuu siltä, kuin olisimme siirtyneet ajassa pari sataa vuotta taaksepäin. Teemapuistoon, joka on ajan saatossa päässyt ränsistymään ja kasvattanut itselleen sammalista suojakuoren.

quinta do regaleira

quinta do regaleira

quinta do regaleira

Palatsin, sitä ympäröivän neljän hehtaarin puutarhan, kappelin, suihkulähteet ja muut rakennukset on suunnitellut 1800-luvun lopulla brasilialaissyntyinen varakas lakimies, António Augusto Carvalho Monteiro. Monteiro oli suuri visionääri, joka harrasti mystiikkaa, metsästystä ja perhosten keräilyä, ja joka todella tiesi mitä tahtoi. Arkkitehtina toiminut italialainen Luigi Manini pääsi valmiseen pöytään ja sai eteensä Monteiron viimeistellyt piirustukset julkisivuista ja puistoalueesta suihkulähteineen ja kaivoineen. Quinta do Regaleira näyttää gootti- ja renessanssivivahteisen arkkitehtuurinsa vuoksi paljon vanhemmalta kuin onkaan, sillä se on rakennettu vasta 1900-luvun alussa.

quinta do regaleira palatsi

quinta do regaleira lähde

quinta do regaleira

Rajallisen ajan vuoksi kävelemme rivakkaa tahtia mutkittelevaa tietä ylöspäin, vaikka mieli tekisi pujahtaa puutarhan salaperäisille poluille tutkimusretkelle. Kunnioittavan hiljaisuuden ja ihmetyksen vallitessa suuntaamme suoraan suuremmalle initiaatiokaivolle samalla kun superoppaamme kertoo sen merkityksestä Monteirolle. Tarkkaan en tiedä, millaisia initiaatioriittejä kaivossa ja sen luolastoissa harrastettiin, mutta oppaan kertomuksessa vilisevät sanat uudelleensyntyminen, matka infernoon eli ihmisen sisimpään ja valo, joka loistaa pitkän pimeyden jälkeen.

quinta do regaleira kaivo

quinta do regaleira kaivo

quinta do regaleira kaivo

Kaivoon tulee kivuta ylhäältä alaspäin. Opas paheksuu syvästi turisteja, jotka tekevät matkan väärään suuntaan. Sisäänkäynti on sijoitettu puutarhan pohjoiseen osaan, mahdollisimman kauas etelän suunnasta tulvivasta valosta. Laskeutuessa 27 metrin syvyyteen maan uumeniin, matkataan vähitellen itseen. Pimeys symboloi kuolemaa, josta monimutkaisten labyrinttien kautta etsiydytään vaistojen varassa takaisin valoon valoon. Uudestisyntyneenä on uskallettava astua lähteen läpi kulkevien kivien kautta uuteen elämään, Eedenin puutarhaan, kuten Lordi Byron Sintraa kuvaili.

quinta do regaleira kaivossa

quinta do regaleira kaivossa

quinta do regaleira kaivossa

quinta do regaleira kaivossa

Meidän matkamme tyssää hetkeksi luolaston loppupäähän, kun merkkilaukuin varustautunut nuori nainen valtaa vihreänä hehkuvan lähteen astinkivet. Hänen poikaystävänsä ottaa valokuvia kauempaa ja erilaisia poseerausasentoja tuntuu riittävän loputtoman paljon. Pyörittelemme oppaan kanssa silmiämme. Kaikkea sitä näkeekin, ajattelemme yhteistuumin, rajansa täydellisen instagram-kuvan metsästyksessäkin.

quinta do regaleira

Jokaisessa puutarhan kasvissa, rakennuksen koukeroisessa koristelussa, torneissa, penkeissä ja puiden lomassa kulkevissa poluissa on aistittavissa Montairon filosofia. Palatsia ympäröi tuhansien yksityiskohtien ja muistojen puutarha, yhden miehen elämänmittainen projekti, jossa ihminen saattaa olla yhtä luonnon kanssa.

quinta do regaleira

iloinen joukko

Quinta do Regaleira on epätodellinen paikka. Ihan heti ei mieleeni tule mitään muuta ihmisen rakentamaa muistomerkkiä, joka olisi tehnyt minuun näin suuren vaikutuksen. Ajanpuutteen lisäksi harmittamaan jää ainoastaan se, että en ymmärtänyt kysyä ihanan oppaamme nimeä. Toivottavasti kiitokset välittyvät tämän tekstin myötä, jos ei muuten, niin google translatorin avulla.

Ps. Tsekkaa myös raportti Sintran parhaasta pastelariasta ja makumuistot ikimuistoiselta illalliselta!

17 kommenttia artikkeliin ”Satumainen Sintra, hurmaava Casa do Valle ja mystinen Quinta do Regaleira

 1. Haa, tämä olikin ” yhteistyössä…”, miten oikein luen, kun en heti huomannut. Ja siis ihan sama! Joskus ehkä tuntuu, että se jotenkin rajoittaa kirjoitustasi. Tai oikeastaan niin, että silloin tekstisi on hirmu tarkkasti kerrottua asiaa, ei niin paljoa vertauskuvia ja niitä ihmeellisen hienoja kuvamaalauksia ja tunnelmia. Eikä ne kirjoitukset silloin todellakaan huonoja ole, erilaisia vaan. Mahdoitko ymmärtää, mitä ajan takaa? Se ero minulle on se, että toinen teksti on mahdottoman mielenkiintoinen ja toisessa pitää lisäksi ihmetellä sitä sanojen loistavaa käyttöä. Tässä taas jaaritan…😊, kun en osaa ilmaista 😥.
  Sait taas tähän sellaisen lämpimän otteen tekstiin, varmaan tuo matkaseurasta kertominen teki sen. Hänkin muuten kirjoittaa hyvin, piti käydä kurkkaamassa.
  On ollut mahdottoman mielenkiintoinen paikka ihan joka tavalla ja upeita kuvia. Ja oletpahan reissannut, eikä vielä ole edes huhtikuu loppunut!
  Että kaikki luetaan ja otetaan ilolla vastaan. Aamulla ensimmäiseksi aina kurkin, onko jotain uutta.🤗

  • Ymmärsin kyllä, ei huolta. 🙂 Yhteistyöpostauksia kirjoittaessa täytyy olla hieman tarkempi siitä, että tietyt faktat tulevat kerrotuksi. Niitäkin toki ainakin yritän keventää ja parasta tietysti on, jos saa täysin vapaat kädet kirjoittaa mitä lystää. Niin syntyvät parhaat tekstit omastakin mielestä. Saara(kin) on erinomainen kynäniekka ja hänen tekstejään on nautinto lukea.

   Vielä on yksi reissu kevään kalenterissa, mutta sitten pysähdyn hetkeksi tänne kotimaan kamaralle. Tästä tulee toivottavasti kaikkien aikojen mökkikesä!

 2. Quinta do Regaleira voisi olla mielenkiintoinen paikka. Kerään nyt vinkkejä toukokuista Lissabon-Estoril-matkaani varten.

  • Suosittelen! Sintran vanha keskusta suljettiin pääsiäisenä autoliikenteeltä, joten siellä on nyt vieläkin miellyttävämpää liikkua. Jään odottamaan juttujasi toukokuiselta kiertomatkalta!

 3. Ihania kuvia Regaleirasta 🙂 Vietettiin Sintrassa neljä yötä vuonna 2015. Regaleiran puutarha oli yksi suosikkikohteistamme. Cabo da Rocan maisemista tykkäsin myös. Samoin ylhäältä Maurilaiselta linnalta oli hienot maisemat.

  • Oi Cabo da Roca täytyy kyllä tässä elämässä vielä nähdä. Lupasin jo vielä siippani samoihin maisemiin, ehkä silloin ehdimme myös Manner-Euroopan läntisimmälle rantaviivalle!

  • Pena jäi ajanpuutteen takia tällä kertaa väliin, kävimme vain nopeasti parkkipaikalla kääntymässä. Ehdin nähdä muutaman pastellinvärisen tornin ja sitten mentiinkin jo kovaa vauhtia eteenpäin. Tällä viikolla olen lukenut useita juttuja Portugalin eri kolkilta, ja siksi palaaminen niihin maisemiin alkaa olla vain ajan kysymys.

 4. Odotan innolla lisää tarinaa. Portugali on lähisuunnitelmissa ja ehdottomasti Sintra. Tää palatsialue täytyy ehdottomasti nähdä. Jotenkin viehättää hurjasti ajatus, että paikkaa ei ole lähdetty silottelemaan liiaksi, vaan luonto on saanut ottaa oman osansa.

  • Samaa ihastelin minäkin. Luonto ottaa omansa ja se on aivan oikein! Lisää tarinaa tulee jo toivottavasti tällä viikolla!

 5. Omalla Lissabonin reissuilla toivoin todella näkeväni tuon kaivon, olen nähnyt siitä kuvan useita vuosia sitten ja se on piirtynyt mieleeni. Kävin kyllä Sintrassa, mutta Penan palatsissa, kyselin kuskilta tuosta kaivosta mutta se ei tainnut olla päivän ohjelmassa. Oma juttuni Sintrasta taitaa olla vielä pöytälaatikossa…

  • Regaleiran palatsi kaivoineen on Sintran vanhan kaupungin kupeessa, Penan palatsi taas siellä ylhäällä kukkulalla. Ei ole ollut kuski ihan kartalla, harmillista, että kaivo jäi mysteeriksi. Ehkä siinä on syy palata Sintraan toisenkin kerran? 🙂

 6. Rakastan Lissabonia ja Sintraa. Omasta viimeisimmästä reissusta tulee tänä vuonna kuluneeksi kuusi vuotta, silloin mulla oli liput sekä Penaan että Quinta da Regaleiraan, mutta en ehtinyt kuin Penaan. Myöhemmin olen tämän lisäksi lukenut muistakin blogeista, miten upean nähtvyyden jouduin jättämään väliin. Tosin, Penakaan ei ollut huono. Päinvastoin. 🙂 Ja tuo teidän majoituspaikkanne vaikutti kyllä todella ihanteelliselta. Pitäisi itsekin joskus majoittua majatalossa eikä aina varata hotelli vanhasta tottumuksesta.

  • Harmillista, että Pena tuntuu aina vetävän pidemmän korren. Ehkä meihin kaikkiin vetoaa niin vahvasti lapsuudesta tuttu disney-tematiikka, ettemme halua jättää pastellipalatsia väliin. 🙂 Majataloissa on kieltämättä omanlaisensa viehätys, sillä ne ovat useimmiten persoonallisempia kuin standardihotellit (vaikka sellaisia ei taida kovin montaa Sintran vanhan keskustan liepeiltä löytyäkään).

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.