Tyhjätasku tunturissa – halvalla Lappiin ja takaisin

Lappiin matkustaminen on kallista! Samalla setelitukolla pääsee viikoksi palmujen katveeseen! Miksi maksaa itsensä kipeäksi pakkasen pureskellessa nenänpäätä, kun voi upottaa varpaansa lämpimään rantahiekkaan? Fake news – harhaanjohtavia väitteitä kaikki tyynni! Todistaakseni tämän, jaan teille parhaat vinkkini, niiden avulla sinäkin matkustat halvalla Lappiin ja takaisin!

halvalla lappiin

1. Matkusta alkutalvesta tai myöhään keväällä

Välttele sesonkiaikoja, jos mitenkään mahdollista. Matkusta marraskuussa tai joulukuun alkupuolella. Kaamosaikana tunturissa on hiljaista, mutta osa rinteistä ja laduista on jo auki. Mihinkään ei tarvitse jonottaa ja iltapäivälläkin saattaa vielä löytyä koskemattomia kissanjälkiä. Monessa hiihtokeskuksessa on marras–joulukuussa voimassa hiihdä halvalla -hinnat, jolloin hissiliput ja vuokrattavat välinesetit ovat edullisempia. Näinä aikoina myös vuokramökin hintaan saattaa sisältyä hissilippu tai kaksi.

Joulu ja vuodenvaihde ovat kalliita, mutta heti loppiaisen jälkeen aina helmikuun puoleen väliin saakka matkustaminen on halvempaa. Päivä on Lapissa silloin  kuuden tunnin pituinen, mutta turistien määrä ei edelleenkään häiritse. Valoa riittää reilusti pidempään, sillä vielä neljän jälkeenkin lumi heijastelee taivaanrannan keltaista kajoa.

halvalla lappiin

Jos haluat aurinkoisille keväthangille, matkusta vasta huhtikuussa, jolloin etelän immeiset keskittyvät jo puutarhahommiin ja unohtavat, että Lapissa on vielä täysi talvi. Viime vuonna kausi jatkui useissa kohteissa kesäkuulle asti.

Alkutalvesta ja loppukeväästä hyvällä paikalla sijaitsevan huoneiston tai mökin saa vuokrattua viikoksi muutamalla satasella. Etsi majoitusta tunturien keskitetyistä palveluista, mutta tarkista sen jälkeen löytyisikö kyseinen mökki netistä myös toista kautta. Esimerkiksi Lomarenkaan, nettimokki.comin ja huvila.netin välillä voi olla useampienkin kymppien eroja.

2. Hyödynnä edulliset yöjunaliput

Tarkkaile, milloin talven yöjunaliput tulevat myyntiin. Mitä aiemmin olet ostohousut jalassa, sitä edullisemmin pohjoiseen pääset, myös sesonkiaikana.  Raiteilla matkustat mukavasti makuuvaunussa alle satasella edestakaisin Kemijärvelle, Kolariin tai Rovaniemelle. Myös auton voi ottaa mukaan, painaa pään pöllölakanoihin ja hypätä rattiin virkeänä junan pääteasemalla.

rinne

Rautatieasemilta ja lentokentiltä on bussikuljetus suurimpiin hiihtokeskuksiin ja bussiyhteydet on synkronoitu saapuvien junien ja lentojen mukaan. Hinta on matkan pituudesta riippuen muutamia kymppejä suuntaansa.

3. Varaa vaatimattomampi majoitus omalla keittiöllä

Mieti mitä lomallasi kaipaat? Tarvitsetko todella kaikkia mahdollisia kodinkoneita, sataa neliötä, poreallasta ja viimeistä huutoa olevia kalusteita vai pärjäisitkö vaatimattomammallakin varustuksella? Minä viihdyn parhaiten jo hieman kulahtaneissa, mutta kotoisissa kelohonkamökeissä. Kunhan takka, sauna ja pieni keittiö löytyvät, olen onnellinen.

appelsiinilohi

Kun majoitut mökkiin tai huoneistoon, voit kokata ruuat itse ja säästät sievoisen summan verrattuna ravintolasyömiseen. Suunnittele ruuat valmiiksi ja tee kauppalista etukäteen. Kotoa kannattaa tuoda mukana pieni määrä suolaa, pippuria ja sokeria. Minä työnnän repun sivutaskuun myös pienen pussin mysliä ja pähkinöitä aamupalaa varten sekä valkosipulia, chiliä ja inkivääriä kokkaamista ajatellen. Pakkaa matkalaukkuun myös termospullo, keitä kaakaota ja tee eväät rinteeseen. Osta kaupasta vain se mitä oikeasti tarvitset, jottei käy niin, että joudut loman päätteeksi heittämään ruokaa roskiin.

pasta bolognese

Meille on muodostunut laskulomilla ruokarutiini. Ostamme illallisille ainekset uunikalaan ja pottumuusiin, yhteen soppaan ja pariin pasta-ateriaan. Ruuan pitää olla helppoa ja täyttävää, sillä ulkona liikkuessa nälkäkin kasvaa suuremmaksi.

4. Vietä pohjoisessa pitkä viikonloppu tai venytä vierailua useamman viikon ajalle

Monia huoneistoja ja mökkejä vuokrataan sesongin ulkopuolella joustavasti ja hinnan voi usein neuvotella suoraan omistajan kanssa. Jos pystyt matkustamaan esimerkiksi torstaista maanantaihin tai perjantaista tiistaihin, saatat saada junaliputkin huomattavasti halvemmalla. Yhdistä työ ja huvi buukkaamalla saman tien mökki parin viikon ajaksi. Tee etätöitä aamuisin ja iltapäivän hämärtyessä ja käytä valoisa aika ulkoiluun.

lumiset puut

5. Vuokraa sukset ja osta hissiliput etukäteen

Jos liikut lentäen, mieti kannattaisiko sittenkin käyttää ylimääräiset matkatavaramaksut vuokravälineisiin, varsinkin jos aiot rymytä rinteessä tai sivakoida laduilla vain muutamana päivänä. Samalla vältyt painavan suksikassin hikiseltä roudaukselta.

lumiset puut

Hissilipusta saa monissa hiihtokeskuksissa alennusta, kun sen hankkii viimeistään edellisenä päivänä. Netistä ostaminen helppoa. Syötä aiemmalla kerralla ostetun muovisen hissilipun  numero erkkokauppaan oston yhteydessä ja siirry hissin ala-asemalle  suoraan mökiltä. Portinlukija tunnistaa ladatun kortin automaattisesti ilman lipputoimistossa asiointia.

Mitä maksoi kahden hengen matka Rukatunturiin?

Teknisesti ottaen Ruka ei sijaitse Lapissa, mutta hinnat ovat siitä huolimatta vertailukelpoisia pohjoisempien hiihtokeskusten kanssa. Matkustimme Rukatunturiin tammikuussa 2018, lähtö oli perjantaina ja paluu tiistaina. Ostimme Finnairin Kuusamon-lennot marraskuussa kampanjahintaan, päivät valikoituivat lentoyhtiön hintakalenterin mukaan. Mökki varattiin samaan aikaan ja sen hinta neuvoteltiin omistajan kanssa sähköpostilla, sillä nettipalvelussa oli näkyvillä vain viikkohinta. Suunnitelmissa oli syödä yhtenä iltana ulkona, mutta mukavuudenhaluisina jäimmekin saunapuhtaina takkatulen ääreen ja paistoimme iltaruuaksi makkarat. Emme kaipaa tunturissa viihdettä, baarielämää tai monotansseja, nautimme mielummin rauhasta ja luonnon tarjoamista henkeäsalpaavista maisemista.

Lentoliput Helsinki–Kuusamo–Helsinki: 2 x 88 e
Bussiliput lentokentältä Rukalle ja takaisin: 2 x 20 e
Huoneisto 4 yöksi Rukan kävelykylän välittömässä läheisyydessä: 270e
Kauppalasku (aamiaiset, illalliset ja välipalat): 50 e
Alko (viinit ja saunajuomat): 50e
Hissiliput 3 päiväksi ennakkoon ostettuina: 2 x 110 e
Lounaat rinnekahviloissa ja after ski -juomat: 100 e

Yhteensä kuluja kertyi siis 453 euroa matkaajaa kohden. Majoitukseen olisi mahtunut kaksi hiihtäjää lisää, jolloin huoneiston hinnaksi olisi tullut alle 70 euroa per naama. Kokonaishinta voisi olla toki paljon pienempikin, etenkin jos jättää laskettelun osittain tai kokonaan väliin ja viettää päivät hiihtoladulla, lumikenkäilemässä tai muuten vain luonnossa liikkuen. Säästöä tulee myös, jos unohtaa after ski -baarit ja rinnekahvilat ja syö omia eväitä. Viinien kanssa ei myöskään ole pakko hifistellä, jos niitä ylipäätään tarvitsee hankkia.

aurinko

Lappiin matkustaminen ei siis ole ihan niin kallista kuin väitetään. Jos otetaan huomioon, että loppusummassa on kaikki matkalla kulutettu raha, väitän päinvastoin. Vaikka äkkilähtö Kanarialle maksaisi vain 300–400 euroa, kertyy syömisistä, juomisista ja muista ostoksista pari satalappusta lisää. Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta matkustaa sesonkiaikojen ulkopuolella, mutta silloin matkustaminen mihin tahansa on kallista. Hinnan vuoksi ei siis kannata sivuuttaa pohjoisen matkakohteita. Siispä suunnittelemaan seuraavaa hiihtoreissua!

Loppuun vielä bonusvinkki: Riko rutiinit

Ei aina tarvitse olla mäessä ensimmäisenä, jos ei välttämättä halua korkata kissanjälkiä. Nuku pitkään ja unohda suorittaminen. Auringonnousujen sijaan metsästä auringonlaskuja. Valaistuissa rinteissä laskeminen on erilaista ja näkyvyys saattaa olla jopa parempi kuin pilvisessä päivänvalossa. Kaiken kukkuraksi aamulla mäkeen rynnänneet innokkaat istuvat jo after skissä ja rinteet ovat yksin sinun.

19 kommenttia artikkeliin ”Tyhjätasku tunturissa – halvalla Lappiin ja takaisin

  • Olet oikeassa! Vinkit pätevät siitä huolimatta myös pohjoisemmassakin sijaitseviin kohteisiin. Tällä kaudella olemme käyneet samalla konseptilla Pyhätunturissa ja huhtikuussa matkataan Sallaan. 🙂

 1. Nuohan hinnat kuulostaa ihan vallan kohtuullisilta! Ja tietysti jos liikkuu junalla ja muuten julkisilla, niin ekologisuuskin puhuu Lapin matkailun puolesta. Musta on kyllä sääli, että niin moni paljonkin matkaava suomalainen ei ole koskaan nähnyt Lappia, koska olettaa sen olevan mahdottoman kallis ja suomalaiselle tylsä, vaikka täytyy kyllä sanoa, että tylsää ei Lapista näin etelänihmisille saa mitenkään!

  • Minustakin on sääli, että matkustetaan toiselle puolelle maapalloa, kun samaan aikaan kotimaassa äärettömän hienoja maisemia, joiden edessä on pakko haukkoa henkeään! Mutta kukin tyylillään tietysti, jos on kuuman kesän lapsi, turkoosit aallot, paahtava aurinko ja lämmin hiekka houkuttelevat varmasti Lappian enemmän. 🙂

 2. Naulankantaan, fake news! Itse pistän tietysti vielä paremmaksi ja nukuin teltassa, laavulla ja hostellissa, mutta puhuttiinkin jo aika ekstriimistä (talvisempaa juhannuksena Lapissa kuin Hangossa tammikuussa). Ekstriimiä on myös se, että aamuseltaan nälkäiset kuukkelit tulevat naukumaan korvan viereen, että luovu makkarasta ja oitis. Kannattaa katsoa myös Norskin tarjouksia ja jos on todella rautapeba, niin voi ajaa Onnarilla koko matkan Leville asti.

  • Tosiaan, Onnibussillakin pääsee! Norskilla on parhaillaankin lennot Rovaniemelle 29,90 per suunta, joten kalliiksi ei voi matkustamista hyvällä tahdollakaan sanoa. Ja huhhuh, ihan noin extremeyöpymisiin en minäkään taivu, vaikka yhden yön voisikin uteliaisuudesta talvisessa metsässä viettää. 🙂

 3. Hyviä vinkkejä tässä postauksessa ja itsellekin loistava muistutus, että pohjoisen matkailun ei tarvitse olla niiiiin kallista. Olin erityisesti yllättynyt, että lentoliput olivat noinkin kohtuuhintaisia edestakaisin. Itse en ole vielä käynyt Lapissa, joten ehkä ensi talvena on pakko kokea tuokin Suomen ihme 🙂

  • Lentoliputhan itseasiassa olivat 68e edestakaisin, ostimme siihen päälle ruumaan menevät matkatavarat 10e per suunta. Hämmästyn muuten joka kerta, kun joku sanoo, ettei ole koskaan käynyt Lapissa. Ehkä se on pohjoisessa asuneelle niin itsestäänselvyys, ettei voi käsittää, miten on olemassa ihmisiä, jotka eivät ole käyneet ihastelemassa huikeita hankimaisemia! 😀

  • No niinpä! Lappilaisen näkökulmasta talvi on huhtikuussa parhaimmillaan, mutta me etelän immeiset hehkutetaan jo kevättä ja kesää niin tarmokkaasti, ettei tule mieleenkään etsiytyä sinne missä on lunta! 😀

 4. Tämä oli tosi mielenkiintoinen juttu. Olen itse suunnittelemassa ensi kuulle reissua Lappiin – tosin Ruotsin Lappiin – ja tuskailen tässä budjetin ja ekologisuuden välillä. Lentämällä pääsisi nopeasti ja halvalla Tukholman kautta, mutta haluaisin välttää kahta lyhyttä lentoa mennen tullen. Laivalla Turusta Tukholmaan ja sieltä yöjunalla Abiskoon taitaa voittaa vihreytensä puolesta, vaikka matka-aika venyykin parista tunnista melkein kahteen vuorokauteen. Onneksi mulla kulkee konttori mukana, niin on mahdollisuus tehdä näitä valintoja.

  Sen jälkeen, kun Onnibus aloitti nuo sesonkibussit Lappiin, on kieltämättä houkutellut reitin testaaminen. Raumalta kun ei olisi juuri järkeä mennä ensin monta tuntia monella vaihdolla Hki-Vantaalle (varsinkin kun niitä yhteyksiä ei yksinkertaisesti ole) ja sitten lentää Lappiin. Mistä päästään taas siihen hiilijalanjälkikysymykseen. Toisaalta niin pitkä matka Onnilla ei myöskään houkuttele mukavuussyistä. Olisi kiva kuulla jonkun etelästä Onnibusilla Lappiin matkanneen kokemuksia, oliko pylly turta koko Lapin-loman ajan! 😀 Liftaus olisi tietysti edullinen ja ekologinen vaihtoehto, mutta sitten ei auta kantaa lautailukamppeita mukana (eikä tienposkessa peukuttaminen -25 asteen pakkasessakaan kuulosta järin kivalta). Eksyinköhän kommenttini kanssa hiukan aiheesta…? 😀

  Summa summarum, tosi hyvällä näkökulmalla kirjoitettu juttu. Pienellä hienosäädöllä Lappiinkin pääsee ihan edullisesti lumilomalle kaikista kauhutarinoista poiketen! 🙂

  • Kiitos Saana hyvästä kommentista! On hassua, että jotkut myytit elävät vuodesta toiseen – Lappi voi tosiaan oikeasti olla ihan edullinen vaihtoehto!

   Hiilijalanjälki mietityttää joka päivä enemmän. Mitenköhän tuohon lennot vs. laiva+yöjuna kuvioon suhtautuisi oma auto? Laivaliikenteen hiilijalanjälkihän on yhtä suuri kuin lentämisenkin, mutta juna tuossa kompensoi. Sisko on reissannut Abiskoon kaveriensa kanssa autolla, kun kuskeja on monta, ei tule liian pitkää ajopätkää kellekään. Tietysti, jos lähtijöillä ei ole autoa eikä sitä saa lainaksikaan, vuokra-auton seisottamisessa erämaan laidalla ei siinäkään ole mitään järkeä.

   Olisi kyllä todella kiinnostavaa kuulla kokemuksia Onnibussimatkasta Lappiin! Pitäisikö itse uhrautua testaamaan?

   • Olen lähdössä yksin reissuun, joten autoilu haiskahtaa vähän turhalta ja tylsältä. Sitä paitsi meillä on vain yksi auto, ja ukkokulta tarvitsee sitä työmatkoihin. Mun on todennäköisesti helpompi matkustaa julkisilla Ruotsin Lappiin kuin miehen töihin vajaan 30 kilometrin päähän! 😀 En itse asiassa tullut edes ajatelleeksi, että laivalla matkustaminen olisi yhtä tuhoisaa kuin lentäminen. Näinpäs sitä taas tuli näpyteltyä ennen kuin ajateltua. Vielähän tuon Onnibus-reissun ehtisi testaamaan. Pitäiskö? 🤔

    • Joo, yksin autoillessa se hiilijalanjälkihyöty häviää pakoputkesta taivaan tuuliin. Edessä on meikäläiselläkin vielä ainakin kolme reissua Lappiin tänä vuonna, eikä yhteenkään ole vielä lento- tai muitakaan lippuja. En siis heti heitä Onnibus-ideaa roskikseen. Jos Onnibussiin saisi tilattua ruoka- ja juomatarjoilun, mähän istuisin jo siellä! 😀

     • Haha, ehkä sellainenkin mahdollisuus vielä tulee! 😀 Mutta jes, ootan innolla sun Onnibus-seikkailua!

 5. Lappi kiinnostaa kyllä koko ajan enemmän ja enemmän, varsinkin kun tulee tällaisia mahtavia kirjoituksia jotka rikkovat ennakkoluuloja lapinmatkailun kalleudesta! 🙂 Oulu on nimittäin pohjoisin paikka jossa olen Suomessa käynyt ja ohan se nyt oikeasti jo vähän noloa! Kiva myös että olit listannut ihan tarkat kulut, arvostan!

 6. Vietin itse viime viikolla 6 päivää Levillä ja pelkäsin ennakkoon, että loma vie perikatoon. Pelkoni eivät kuitenkaan toteutuneet, osittain tosin siksi, että sain maksettua syömisiä ja rinnelipun lounareilla ja liikuntaseteleillä. Ostin Finskin lentoliput edulliseen kampanjahintaan Black Fridayna. Välineiden vuokraamisesta olen hieman eri mieltä, koska Levillä 3 päivän setti olisi maksanut 83,00 euroa + kypärä 12,50 e. Ehkä laseistakin olisi jotakin vuokraa pitänyt maksaa. Lainasin laskukamat tutultani ja matkatavaramaksu oli vain 10 euroa / suunta. Eli säästöä kertyi merkittävästi. Kaikenlaiset elämykset, kuten huskyajelu, moottorikelkkailu ym. ovat myös aika hinnakkaita, itse raskin käydä kahden tunnin issikkavaelluksella joka maksoi 65 e. Mutta toki Lapissa saa paljon ilmaisiakin elämyksiä, jo pelkästään Lapin tunnelma on ihan omaa luokkaansa!:)

  • Monojen osuus tuosta vuokraussummasta taitaa olla se suurin. Itse olen investoinut omiin jalkoihin monoihin ja kannan niitä mukanani reissuilla. Kypäräkin on omasta takaa, samoin laskulasit. Toki suksien vuokraaminen tulee kalliimmaksi kuin Finskin matkatavaramaksut, mutta eipä tarvitse sitten roudatakaan. Kun vuokraa kamppeet, saa aina sen uudet sukset jalkaan ja vippitasolla ne ovat oikeasti huippuja. Tykkään myös testailla eri tyyppisiä välineitä, jolloin on kiva, että vaihto-optio on olemassa. Aktiviteetit ovat tosiaan hinnakkaita, mutta onneksi luontoon pääsee ilman ylimääräisiä maksujakin. Mukavaa, että reissun kulut yllättivät sinut positiivisesti!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.