Joulukalenteri – luukku 23: Joulupöydässä

Huomenna se on taas edessä – jouluähky. Ensin syödään vatsa täyteen riisipuuroa, sitten keitetään kahvit ja syödään vähän pullaa ja pipareita. Eipä aikaakaan kun glögihammasta jo kolottaa, pöytään katetaan samalla uunituoreita joulutorttuja. Sitten päästään varsinaiseen asiaan.

2015-12-24_17-42-15

Puuhella pöhisee ja poronkäristys tirisee padassa. Kattilassa kiehuvat puikulaperunat, uunissa paistuu ohrarieska. Laatikot lämmitetään juuri ennen illallisaikaa. Sinappihunnutettu kinkku haetaan lasiverannalta.

wp_20141224_18_28_23_pro

Pöytään kannetaan purkkia ja purnukkaa: puolukkaa, tintintaikaa, marinoituja porkkanoita, punajuuria, suolakurkkuja, sinappia, juustoa, voita. Leipäkori täytetään tuoreella rieskalla, mallasleivällä ja karjalanpiirakoilla.

2015-12-24_17-43-15

Huojuvaan kynttelikköön sytytetään elävä tuli. Kalapöytä notkuu. Kuohuviinipullo poksahtaa auki, lasit kilahtavat yhteen. Lapset eivät malta syödä, koska lahjavuori on ilmestynyt kuusen alle joulusaunan aikana. Pukki on tänä vuonna kiireisempi kuin koskaan ja tontut ovat jättäneet lahjasäkin oven pieleen.

2015-12-24_17-43-41

Aikuiset ovat vasta aloittamassa ruokailua, santsikierros kalapöydässä alkaa. Sitten pidetään hetki taukoa, maistetaan viiniä ja kotikaljaa, kunnes käristyksen tuoksu kutsuu keittiöön. Puuhellan lämpimillä levyillä ovat vieri vieressä laatikot, poronkäristys ja muusi. 13 kilon kinkulle on varattu oma pöytä. Ähky piileskelee jo nurkan takana, mutta ei välitetä siitä vielä tässä vaiheessa.

wp_20141224_18_29_16_pro

Lapset avaavat ensimmäiset lahjat, aikuiset jonottavat kolmatta kertaa käristyksen äärelle. Kohta on pakko aukaista nappi. Onneksi osaan jo varautua tähän, olen pukeutunut joustavaan mekkoon, joka ei kiristä tai purista. Jälkiruokavatsassa on vielä tilaa mustikkapannacotalle ja konvehdeille.

2015-12-25_20-14-26

Viisaammat ovat kertoneet, että kun ähky iskee, ei kannata jäädä aloilleen. Makaamalla olo vain pahenee. Liikkuminen auttaa, niinpä nousen rappuset yläkertaan ja palaan alas. Eiköhän tämä tästä.

2015-12-25_17-59-57

Jos haluat välttää jouluähkyn, keskity kevyempään kalapöytään. Syö sinappisilakoita, viivy valkosipulisilakoiden parissa, täytä lautanen graavilohella ja -siialla. Vältä perunaa ja leipää. Paitsi mallasleipää voit syödä, koska mikään muu ei kelpaa mädin ja smetanan kaveriksi. Punajuuret ja rosolli ovat nekin sallittujen listalla.

img_2875

Niin on myös meksikolainen joulusalaatti, jota sain maistaa ensimmäisen kerran pari viikkoa sitten ruokapiiritapaamisessa. Uutta ja erilaista, mutta mainiosti joulupöytään sopivaa.

Meksikolainen joulusalaatti

2 punajuurta
1 porkkana
1 omena
1 päärynä
1 banaani
1 dl saksanpähkinöitä
1 granaattiomena
1 rkl sitruunamehua
3 rkl rypsiöljyä
0,5 tl sokeria
ripsaus suolaa

Keitä punajuuret ja porkkana kypsiksi. Irrota granaattiomenan siemenet, pilko kaikki hedelmät, punajuuret ja porkkana. Asettele ne vadille erikseen tai sikin sokin. Paahda pähkinöitä muutama minuutti uunissa, tee sillä aikaa kastike sitruunamehusta, rypsiöljystä, sokerista ja suolasta. Pirskota kastike salaatin päälle ja koristele paahdetuilla pähkinöillä.

2 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenteri – luukku 23: Joulupöydässä

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.