Joulukalenteri – luukku 13: punainen vai valkoinen glögi?

Syksyn ensimmäiset glögit keitellään silloin, kun kylmyys hiipii luihin ja ytimiin, kun pimeys voittaa valon ja tuikut kaivetaan esiin keittiön yläkaapista. Joulutorttukausi alkaa, vaikka jouluun on vielä useampi kuukausi ja koti tuoksuu luumuhillolta, tähtianikselta, neilikoilta ja inkivääriltä.

luukku 13

Tänä vuonna jotain glögin tapaista maisteltiin jo syyskuussa, kun tihkusade vihmoi Jurmalan valkohiekkaisia rantoja ja kuorolaiset vaelsivat pitkin autioita kävelykatuja. Kahden euron kuuma viini maistui kanelilta ja loi lämpöään baarin terassilla vilttien alla värjötteleviin laulajiin.

Glögikausi on nyt kuumimmillaan ja se jatkuu aina tammikuulle asti. Mukillinen kuumaa juomaa, punaista tai valkoista, lämmittää pakkaspäivän kylmettämät varpaat ja piristää sysipimeän talven synkistämän mielen. Se sopii yhtä lailla kahvipöytään kuin yömyssyksi tai vaikka termospulloon hiihtoretken lämmikkeeksi.

tähti ikkunassa

Kaupan valmisglögit ovat minulle usein liian makeita, mutta perusmarlistakin saa juotavaa, kun lisää siihen vähän mausteita ja aavistuksen punaista alkoholia tai yhden tähden terästettä, joka taltuttaa liian imelyyden. Alkon valmiit glögisekoitteet osuvat harvoin nekään yksiin makumieltymysteni kanssa ja niiden alkoholipitoisuus hipoo yleensä sietokykyni rajoja. Parempaa tulee, kun tekee itse.

Sopivan napakka maku syntyy suodattamattomasta omenamehusta, sokerista ja joulumausteista. Sokeria on, muttei liikaa. Makeus taittuu valkoviinillä ja aavistuksella brandya, juoma on sameaa ja maistuu punaposkiselle omenalle, vaniljalle, inkiväärille ja kardemummalle.

Tämän Hesarin vaalean glögin ohjeen olen julkaissut ennenkin, mutta koska kehuja edelleen satelee sellaisiltakin, jotka eivät normiglögistä välitä, resepti ansaitsee uusinnan. Kerrataanpa siis.

Omenaglögi

1,5 l omenamehua
1 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 kanelitankoa
1 rkl vihreää kardemummaa
1 pullo valkoviiniä
(1 dl calvadosta tai konjakkia)
(keltaisia) rusinoita
pistaasipähkinöitä tai manteleita

Hauduttele ensin makuliemi. Halkaise vaniljatanko puoliksi ja kaavi siemenet, kuori inkivääri ja paloittele se. Kiehauta omenamehu ja kaikki mausteet, anna hautua noin tunti. Liemen voi tehdä jääkaappiin valmiiksi vaikka paria päivää ennen. Kun on glögihetken aika, siivilöi mausteet pois ja kaada liemi takaisin kattilaan. Lisää kattilaan viini ja lämmitä varovasti kuumaksi, älä kiehuta. Lisää lopuksi calvados tai muu mieleinen teräste, jos siltä tuntuu. Ropsauta rusinat ja pähkinät tai mantelit mukin pohjalle ja kaada kuuma juoma päälle.

omenaglögit laseissa

ps. Kaupungin paras glögi löytyy tänäkin jouluna Tuomaan markkinoilta, Soil Wine Roomin mökistä. Menkää ja maistakaa!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.