Mansikkamaitoa ja -margaritaa

Tuoretta mansikkaa! Eilen poimittua, vain 19,90 laatikko! Vain 500 laatikon erä! Pakasta nyt, huomenna voi olla jo liian myöhäistä! Vähemmästäkin nousee paniikki, ehdinkö ja saanko parasta laatua parhaaseen hintaan?

melkein täysi laatikko

Joka vuosi tarjoukset alkavat lähinnä ahdistaa. Kesä pitäisi pakastaa synkän vuodenajan iloksi, mutta autottomana edullisimmat markettitarjoukset ovat saavuttamattomissa. Siksi marssin torille, ostan sitä mitä tarjolla on ja maksan mitä pyydetään. Useimmiten vähintään viisi euroa enemmän kuin hypermarketissa, mutta marjat ovat taatusti tuoreita, edellisiltana poimittuja. Sidon laatikon pyörän tarakalle ja rullailen varovasti kotiovelle.

puolityhjä laatikko

Ensimmäinen anoppiehdokkaani leipoi ensimmäisistä mansikoista aina mansikkakakun. Muhkean täytekakun, jonka kermavaahtokerrosta tuskin erotti mansikoiden alta. Meillä kotona punaposket upotettiin maitoon tai syötiin vaniljajäätelön kanssa. Raparperi-mansikkakiisseliä kutsuttiin meillä sopaksi, ja siitä tehtiin juotavan juoksevaa.

pakasterasiat

Mansikkakausi on pari viikkoa etuajassa. Maanantaina torilta lähti mukaan laatikollinen sunnuntai-iltana poimittua mansikkaa Taivassalosta. Mansikkasouvi ehdittiin urakoida ennen mökkireissua ja ensimmäistä kertaa minun ei tarvinnut hoitaa sitä yksin. Entisille siipoilleni oli ihan sama onko pakkasessa marjoja vai ei. Minä en selviäisi talvesta ilman, ja onnekseni mies on samaa maata. Polka saatiin pakkaseen ennätysnopeasti, kun perkaamassa oli neljä kättä. Kanta pois, marja puoliksi ja täyteen rasiaan teelusikallinen sokeria väriä ja makua säilömään.

roskat

Ennen kuin tämän kesän marjat mahtuvat pakastimeen, täytyy se tyhjentää edellisen vuoden rasioista. Se käy kätevästi surauttamalla blenderissä tai sauvasekoittimella kannullinen mansikkamargaritaa!

Pakastemansikkamargaritat

Litra edellisen vuoden pakastemansikoita
2–3 rkl tomusokeria maun mukaan
2 rkl limemehua
1 dl tequilaa (myös rommi toimii)
2 rkl cointreau-likööriä
Mintunlehtiä

Surauta kaikki sekaisin ja kaada laseihin. Alkoholiton versio toimii yhtä hyvin, silloin sekaan voi lorauttaa vaikka desin persikkamehua. Ah.

Ps. Jos himoitset mansikkakakkua, sen voit tehdä suklaakakun ohjeella korvaamalla raparperihillon survotuilla mansikoilla.

2 kommenttia artikkeliin ”Mansikkamaitoa ja -margaritaa

  1. Mulla on tullut traditio siitä, että käyn poimimassa mansikat itse. Niin saa taatusti parasta laatua, ei ole yhtään lötsöä/homeista joukossa ja kun kannat on jätetty jo mansikkamaalle niin perkaamista ei ole vaan marjat saa suoraan pakata rasioihin ja pakastaa. Nuorempana lisäsin hiukan sokeria, mutta oon huomannut sen tarpeettomaksi, hyvin säilyy maut ja aromit ilmankin. Kohta pitääkin suunnistaa poimintareissulle, jahka tuo keli hiukan paranee.

    • Sokerin voisin kyllä itsekin jättää pois, vanhasta tottumuksesta sitä laitan. Autottomalle tuo itsepoiminta on vähän haasteellista, kun mansikkatilat yleensä ovat turhan pitkän fillarimatkan päässä, eivätkä ole kovin hyvin julkisillakaan saavutettavissa. Meidän parin viikon takainen mökkivuokraisäntä omisti mansikkatilan ja sieltä kyllä käytiin joka toinen päivä iso kulhollinen hakemassa. Tuore on aina tuore ja niin makea!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.