Best of Berlin

Tiesin viettäväni kolme ensimmäistä berliinipäivää lähinnä itsekseni, enkä oikeastaan ollut tehnyt mitään suunnitelmia näiden päivien varalle. Havahduin isäntäpariskunnan lähtiessä töihin ja käänsin kylkeä. Nukuin pitkälle aamupäivään, hikoilin aamutreenin ja söin aamiaisen aurinkoisella parvekkeella mustarastaitten konsertti taustallani. Kirjoitin blogia, hortoilin Schönebergin lähikortteleissa, istuin kahviloissa lukemassa, söin mansikoita lähipuistossa ja nautin Berliinin keväästä. Tätä tarvitsin juuri nyt. Laatuaikaa itseni kanssa, ilman saneltuja aikatauluja.

WP_20160422_16_36_32_Pro
WP_20160422_17_28_37_Pro
WP_20160422_17_29_22_Pro
WP_20160422_17_22_56_Pro__highres
WP_20160424_14_23_43_Pro

Reissun toinen tukikohta sijaitsi Kreutzbergissä, korttelin päässä Checkpoint Charlielta. Kochstrassen metroasemalle oli 50 metriä hotellin ovelta. Täydellisestä sijainnista on kiittäminen Elisaa, joka omatoimisesti yhtenä unettomana myöhäisiltana vaihtoi hotellimme lennosta. Onneksi, sillä alkuperäinen majoitus oli Charlottenburgin länsipuolella, paljon syrjemmässä kuin mitä kartta antoi ymmärtää. Tuollaista toiminnan naista arvostan, eritoten matkaseurana! Myöhemmin tajusimme, että sapuskatarjonta majapaikkamme lähimaastossa on olematonta, mutta toisaalta koko Berliini etnisine ravintolataivaineen oli vain muutaman metropysäkin päässä.

WP_20160423_18_07_16_Pro
WP_20160423_18_06_27_Pro
WP_20160424_14_30_40_Pro

Pakollinen turistipäiväkin pidettiin. Harmillisesti aurinko ja 15 asteen lämpö katosivat loppuviikoksi pilviverhon taa. Niinpä vaelsimme kylmässä viimassa Alexander Platzilta museosaarelle ja valtiopäivätalolta Branderburgin portille. Juutalaismuistomerkki oli vaikuttavinta, mitä olen vähään aikaan nähnyt. Tuon tuosta pakenimme viiltävää tuulta sisätiloihin kahvittelemaan tai hiplailemaan vaatteita. Jossain vaiheessa oli pakko käydä ostamassa villapaita. Hanskojakin olisi tarvinnut, mutta sellaisia ei kesämallistojaan myyvissä liikkeissä näkynyt.

WP_20160423_14_54_37_Pro
WP_20160423_17_09_56_Pro
WP_20160423_18_25_33_Pro
WP_20160423_18_17_40_Pro

Kaksi viimeistä päivää hengailimme kaupungilla, ajelimme raitiovaunuilla edestakaisin ja huomasimme tämän tästä hakeutuvamme samoille jo tutuksi tulleille kulmille. Hassua, miten jotkut kaupunginosat tuntuvat heti omilta ja toiset taas eivät inspiroi lainkaan.

Jos suunnittelet pitkää viikonloppua Berliinissä, lennä takaisin kotiin vasta maanantaina. Laiska sunnuntaipäivä kannattaa ehdottomasti viettää Boxhagener Platzin ja Mauerparkin puistokirppiksillä. Boxhagener Platz on pieni aukio Friedrichsheinissa, jonka laidoilla on vieri vieressä kahviloita, baareja ja brunssipaikkoja. Prenzlauer Bergissä sijaitseva Mauerpark on isompi ja siellä on sunnuntaisin tarjolla satojen kirppiskojujen lisäksi Street Foodia joka lähtöön. Meidän mukaamme tarttui vanhoja aterimia ja pieni hopeanvärinen lautanen sekä upea paljettipaita, joka roikkui kolmekymppisten berliiniläishipsterien kirppisrekillä. Palasimme paikalle useamman kerran ja lopulta myyjät tarjosivat skumppaa kertakäyttömukeista ostopäätöstä helpottaakseen.

WP_20160424_15_48_29_Pro
WP_20160424_17_12_08_Pro
WP_20160424_17_12_29_Pro

Paikallisten suunnittelijoiden putiikkeja löytyy Hackescher Marktin itäpuolelta. Alte Schönhauser Strassella ja sen poikkikaduilla on pikkuliikkeitä eikä ainakaan meidän aikana juurikaan muita turisteja. Ihastuimme täysillä Starstyling-merkkiin, jonka takana on kaksi berliiniläistä nuorta suunnittelijaa. Piheys iski paikan päällä, mutta onneksi merkillä on myös nettikauppa! Muutamassa muussakin putiikissa piipahdimme sovituskopissa, mutta vaatekaappimme eivät tällä kertaa Mujista ostettujen luomupuuvillaisen neulepaidan ja paitapuseron lisäksi täydennystä saaneet. Yritän vaatteissa suosia laadukkaita materiaaleja ja pitkäikäistä muotoilua ja punnitsen todella tarkkaan jokaisen hankintani, siksi erittäin harvoin sorrun jälkikäteen kaduttaviin heräteostoksiin. Ulkomailla tämä periaate saattaa hieman pettää, sillä mielelläni ostaisin jonkin vaatekappaleen ihan vaan muistonkin vuoksi. Tällä kertaa kuitenkin itsehillintä piti ja käytettyjenkään vaatteiden kaupoista ei tarttunut mitään mukaan.

WP_20160425_14_10_51_Pro

Samalta suunnalta löytyi myös toinen taivas maan päällä – Paper and tea. Heti sisään astuttuamme meille kiikutettiin maisteltaviksi pienet kupit kaupan omaa teesekoitusta. Valikoima oli ylitsevuotavan ihana. Valinnan tekeminen oli mahdotonta, joten ostin kokoelman, jossa oli kuutta eri laatua irtoteetä Kiinasta, Etelä-Koreasta, Japanista, Intiasta ja Keniasta. Yksi valkoinen, kaksi vihreää, yksi musta, yksi special blend ja yksi savuinen laatu(!). Liike ja pakkaukset olivat käsittämättömän kauniita, vai mitä sanotte? Yrittäjät olivat tässäkin tapauksessa paikallisia ja tuotteita saa vain heidän omista liikkeistään, joita on kaksi. Molemmat Berliinissä.

WP_20160425_13_59_06_Pro
imageimage

Lopuksi listaan vielä ne kaupat ja osoitteet, johon aion ehdottomasti palata seuraavalla kerralla. Jos päädytte vierailulle johonkin näistä, kuulisin mielelläni mitä piditte ja tarttuiko jotain mukaan!

Sorgenfrei, kahvila, jossa myynnissä 50- ja 60-luvun esineitä kalusteista levyihin ja kahvikuppeihin. Goltzstrasse 18, Schöneberg.
Muji, pelkistettyjä ja vähäeleisiä japanilaisvaikutteisia sisustustavaroita ja laadukkaan yksinkertaisia vaatteita. Hackerscher Markt 1, Mitte.
Starstyling, järkyttävän hienoja designer-vaatteita. Mulackstrasse 4, Mitte.
Paper and Tea, mielenrauhaa, teetä ja sympatiaa sekä paperituotteita. Alte Schönhauer Strasse 50, Mitte.

Kyllä me syötiinkin. Ruokakokemuksista ja ravintolasuosituksista on tulossa toinen postaus vielä tämän viikon aikana. Kuola valuu jo.

4 kommenttia artikkeliin ”Best of Berlin

  1. Mä niin tykkään tästä sun sapaattivapaasta! Myös yleisesti mutta erityisesti lähes ammattilaistahtiseksi muuttuneen bloggauksen vuoksi 🙂

    • Mäkin tykkään, samoista syistä! Ihan en ole vielä päässyt ideaaliin kirjoitustahtiin, mutta pienin askelin edetään kohti tavoitetta. Kiitos Emmi, kun kommentoit!

    • Ihana on! Tämä oli ensimmäinen oma loma Berliinissä, aiemmin olen ollut siellä vain työasioissa. Seuraavalla kerralla kaupungista saa varmasti vielä enemmän irti! Matkakuumetta pukkaa täälläkin ja seuraava buukattu reissu on vasta syyskuussa, joten vähän polttelee äkkilähdöt ja muut tarjousdiilit..

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.